Strani

petek, 19. februar 2010

Ernest Hemingway razkriva skrivnosti pisanja

Eden največjih literatov in mojster igre z besedami že s svojimi deli pripoveduje neskončno število zgodb, še bolj zgoščena sporočila pa so se ohranila v citatih in izjavah, v katerih je razdajal svoje znanje.

Sprehodili se bomo po njegovih miselnih poteh in razkrili nekatere njegove skrivnosti.

„Vse življenje sem gledal besede tako, kot da bi jih videl prvič.“ (E. Hemingway)

Vodilo:
Pri pisanju moramo biti konstantno pozorni, da ne zaidemo v slepo ulico monotonosti. Vedno znova moramo iskati drugačne igre besed in nove preobleke, saj bosta le tako vsebina in sporočilnost naših besedil ostali privlačni in zanimivi.

„Vsem dobrim knjigam je skupna ena stvar – vse so resničnejše, kot če bi se v resnici zgodile.“ (E. Hemingway)

Vodilo:
Ljudje si ponavadi ne zapomnimo dejstev oz. jih v spominu ohranimo le kratek čas, zelo dobro pa si zapomnimo privlačne zgodbe. Tudi, če prodajamo produkte, pri katerih se nam zdi naštevanje dejstev in lastnosti nujno, lahko oboje vpletemo v zanimivo zgodbo, ki je mnogo bolj prepričljivo in učinkovito orodje, saj si jo bodo ljudje zapomnili in bili na naš produkt bolj pozorni.



„Naučil sem se, da ne smem nikoli med pisanjem popolnoma izliti svojega navdiha, temveč se moram ustaviti na meji, kjer imam še vedno nekaj za povedati. Nato pustim, da se moj izvir čez noč ponovno napoji in napolni.“ (E. Hemingway)

Vodilo:
Pri pisanju se morate naučiti postavljati meje in ne vztrajati za vsako ceno, saj tudi vaš navdih in domišljija potrebujeta počitek. Ne pišite, če vam je mučno, saj bo vaše pisanje to nehote odsevalo. Ko čutite, da vaš navdih pojenja, zaključite s pisanjem za tisti dan in počakajte, da se vaš izvir ponovno napolni.

„Dolgo časa sem se trudil pisati tako dobro, kolikor največ zmorem. Včasih imam srečo in pišem boljše, kot zmorem.“ (E. Hemingway)

Vodilo:
Pri pisanju moramo sicer vedno dati vse od sebe, vendar teksti ne bodo vedno enako dobri, saj so odvisni tudi od številnih drugih dejavnikov. Ko imamo „slabe dneve“, do sebe ne smemo biti prestrogi, saj bodo gotovo prišli tudi dnevi, ko bomo kot Hemingway lahko presegli sami sebe.

Za popotnico pa si zapomnite še eno modrost velikega pisatelja: „Glede navdiha ni nobenega pravila. Včasih mi gre pisanje gladko in popolno od rok, drugič je pisanje kot brušenje trdih kamnov.“

Ni komentarjev:

Objavite komentar