Strani

četrtek, 24. junij 2010

Lektoriranje ali računalniški program Amebis Besana?

Ljudje se na vseh področjih vedno bolj zanašamo na tehnologijo, ki je seveda namenjena temu, da nam čim bolj olajša delo in prihrani čas. Vendar vedno večja odvisnost v mnogih primerih ni dobra, saj zahteva vedno manj kritičnega mišljenja in presojanja, kar je med drugim zelo opazno tudi na področju pisanja besedil. Vedno bolj se namreč zanašamo, da bodo naše tipkarske napake popravljali kar črkovalniki in ostala orodja, ki preverjajo slovnično pravilnost napisanega.

Mnogo bolj inovativen pristop zato predstavlja programski paket Amebis Besana, ki je več kot le navaden črkovalnik. Amebis Besana je namreč program, ki prepoznava slovnične in slogovne napake v slovenskih besedilih. V besedilih odkriva nekatere najznačilnejše napake in uporabniku največkrat ponudi ustrezen popravek, pri obvestilih o napakah pa prikaže tudi razlago oz. pojasnitev, kaj ste napisali narobe, tako da se lahko sproti tudi veliko naučite.

Hitrost in preprostost obvladovanja slovničnih napak ter pomoč pri njihovem odpravljanju nedvomno spodbujajo tudi zanimanje za jezik in predstavljajo prijaznejši način učenja. Tovrstna rešitev je še posebej koristna pri prebiranju in korigiranju daljših lastnih besedil, kjer se nam še posebej hitro zgodi, da kakšno napako spregledamo.

Absolutno se je treba zavedati, da Amebis Besana ne more nadomestiti lektorja in ne zna najti vseh vrst napak. Marsikatera napaka namreč v slovenskem jeziku postane opazna šele na pomenski ravni in tovrstno prepoznavanje je za računalniško tehnologijo še nedosegljivo. Kljub vsemu pa gre za novodoben in inovativen pristop, ki je na področju ohranjanja jezikovne kulture zelo dobrodošel.

Oglejte si primer popravljenjega besedila v programu Amebis Besana (klikni sliko za povečavo).

3 komentarji:

  1. Sem testno preveril par tekstov v Besani, moram reč, da kolikor sem videl čekira samo slovnične napake, kar pa npr. dela tudi že Word. Sam sem mnenja, da robot ne more nadomestiti človeka. Nekaj na to temo je napisanega tule izdelava spletnih strani in roboti

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimiva zadevca, vendar sem mnenja, da mora lektor vseeno pregledati besedilo. Različni stavki oz. besede imajo v različnih okoliščinah različne pomene in mislim, da to lahko razume samo človek.

    OdgovoriIzbriši
  3. Se strinjam, človeškega dela se na da robotizirati. Lektoriranje ni enostaven proces.

    OdgovoriIzbriši