Strani

torek, 29. junij 2010

3 skrivnosti uspešnih blogerjev

Naslednje tri skrivnosti se morda zdijo samoumevne, vendar predstavljajo v svetu uspešnih blogerjev pomebne temelje, ki omogočajo vidnost in prepoznavnost blogov.

Vnaprejšnje planiranje

O tem, da je pri pisanju blogov izredno pomembna kontinuiteta, smo že pisali, vendar je to lažje rečeno kot storjeno. Ko si izberete določen tempo (npr. 2 ali 3 prispevke na teden), morate dobro premisliti, če boste tak način pisanja lahko dolgoročno obdržali. Hitro se namreč zgodi, da se v vaš urnik vrine kup nenapovedanih obveznosti in takrat postane pisanje za blog breme, ne veselje. Uspešni blogerji imajo zato pripravljene vsaj 3 ali 4 tako imenovane rezerve prispevke oziroma osnutke, ki jih lahko v časovni stiski elegantno rešijo iz zagate.

Intenzivna komunikacija

Pisci blogov lahko iz lastnih izkušenj povedo, kako zadovoljni so, kadar njihovo pisanje sproži odziv, pa naj bo to kopica pozitivnih komentarjev ali pa kakšno kritično mnenje. V svetu blogov je zato intenzivna komunikacija zelo pomembna in od nje imate lahko tudi veliko korist. Prva prednost je, da s komentiranjem prispevkov svojih blogerskih kolegov tudi njih vzpodbudite, da izrazijo svoje mnenje o vaših prispevkih. Druga še izrazitejša prednost je ta, da si s tovrstno dejavnostjo komentiranja na drugih blogih delate reklamo, saj do svojega bloga vzpostavljate povratne povezave, prav tako pa vas lahko hitro opazi kdo, ki prej za vaš blog še ni slišal.

Spremljanje novitet

Vsi uspešni pisci (ne samo blogov) imajo eno skupno lastnost – radovednost. Največ se lahko naučimo od drugih, saj prej ali slej naletimo na posameznike, ki pišejo na drugačen način, ki jih zanimajo druge stvari in ki tudi na svet gledajo drugače kot mi. Blogerji, ki svojo kariero še začenjajo, lahko svojo domišljijo prebudijo z brskanjem po prispevkih „starih mačkov“, zato je dobro, da se sprehodijo čez čim več blogosfer. Ta dejavnost na koncu postane že nalezljiva, kar je dobro, saj se krila naše domišljije na ta način konstantno širijo.

2 komentarja:

  1. To, da navadiš svoje bralce na 3-4 objave tedensko, potem pa en mesec ne duha ne sluha, je najslabše kar se lahko zgodi. Zato je res potrebno postopoma dozirati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. že upoštevam modre nasvete :)

    OdgovoriIzbriši