Strani

petek, 2. julij 2010

ŠUSS odgovori na jezikovna vprašanja

ŠUSS je eden izmed izredno dobrih projektov, ki ga že leta 1996 vzpostavila skupina študentov, ki so jih jezikovna vprašanja še posebej zanimala in so bili pripravljeni širši javnosti ponuditi brezplačno pomoč in suverene odgovore. ŠUSS je kratica za Študentsko skrb za slovenščino in dejansko je bil pristop študentov izredno svež, saj so se odločili, da njihov namen ni učiti ljudi, kaj je prav in kaj narobe, temveč vzgajati ljudi ter jim poleg odgovora na vprašanja zagotoviti tudi nek širši kontekst in jih včasih vzpodbuditi tudi k temu, da naj slovenščino raje kot zgolj s pomočjo priročnikov uporabljajo tudi z lastnim premislekom in občutkom.

V letih 1998–2000 se je na naslov Šusovcev zvrstil obsežen nabor vprašanj, ki so s pomočjo enostavnega spletnega vprašanja na voljo na spletni strani (Arhiv ŠUSS vprašanj 1998–2000).

Od leta 2004 naprej je začela redno izhajati tudi revija, v kateri so objavljena vprašanja in raziskovalno naravnani odgovori, ki ponujajo širši in aktualnejši kontekst oziroma ozadje (Spletna revija ŠUSS).

Glede na to, da projekt obstaja že toliko časa, je nabor zastavljenih vprašanj in slovničnih dilem že zares obsežen, zato priporočam, da naslednjič, ko boste v dvomih glede pravilnosti pisanja, pobrskajte še po ŠUSS arhivu (ŠUSS uvodna stran).

Na spodnji sliki si lahko ogledate enega izmed primerov odgovora na vprašanje (kliknite za povečavo).

Ni komentarjev:

Objavite komentar