Strani

ponedeljek, 26. julij 2010

SEO copywriting - tehnika ali umetnost? (4. del)

Pri uporabi ključnih besed v besedilih je zelo pomembna njihova razvrstitev, zato bomo danes našteli in razložili 5 najpomembnejših mest, kjer je potrebno uporabiti ključne besede, da bo vaše SEO besedilo dosegalo maksimalne učinke.

5 pomembnih smernic za učinkovito SEO optimizacijo

1. Naslov

Uporaba ključnih besed v naslovu je sicer na prvi pogled najbolj smiselna in logična, saj so naslovi tudi za iskalnike najbolj izpostavljena mesta, vendar mnogi na spletnih straneh objavljajo nepopolne naslove oziroma smešne, izvirne in drugače umetniške naslove, ki pa so s stališča SEO optimizacije zelo nehvaležni. Nesporno dejstvo je, da lahko tovrstni naslovi pri bralcih veliko bolj „zažgejo“, vendar je treba bralce najprej sploh privabiti na spletne strani. Še ena razveseljiva novica je, da so lahko tudi naslovi z uporabo ključnih besed zelo izvirni, samo vpreči je treba svojo domišljijo.

2. Podnaslov

SEO besedila za spletne strani, ki so dolga približno 300 – 500 besed, bi morala imeti vsaj dva podnaslova. Funkcija podnaslovov je dvojna, saj na eni strani bistveno olajšajo branje in ponudijo zgoščene povzetke vsebin, po drugi strani pa so sidra, ki jih zaznavajo tudi iskalniki in v podnaslovih lažje in hitreje prepoznavajo ključne besede.

3. Prvi odstavek

Kadar ključno besedo izpostavite že v naslovu in podnaslovu, se vam jo verjetno zdi popolnoma odveč ponavljati še v prvem odstavku, vendar je to pri pisanju SEO besedil kljub vsemu pomembna praksa. Iskalniki namreč na začetku zaznajo ključne besede v naslovu, vendar kasneje njihovo relevantnost preverijo tudi s skeniranjem besedila, ki sledi, in kadar jim v nadaljevalnem delu prav tako ponudite ujemajočo se ključno besedo, ste del selekcije že uspešno prestali.

4. Zadnji odstavek

Glavna ključna beseda oziroma fraza bi morala biti po mnenju SEO strokovnjakov obvezno ponovljena v zadnjem odstavku, še najbolje čisto na koncu, zato imejte pri pisanju v mislih tudi splošen zaključek, kjer lahko prej povedano povzamete in hkrati neopazno ponovite tudi ključno besedo oziroma frazo.

5. V vmesnem besedilu

Izkušeni SEO copywriterji ključne besede med besedilo vpletejo približno na 100 besed, vendar je intenziteta seveda odvisna od vrste in predvsem dolžine celotnega besedila. Kot pri vsem tudi pri SEO besedilih ne smemo pretiravati, saj so lahko vsebine hitro prepoznane tudi kot spam oziroma smetenje in izgubijo status relevantnih spletnih strani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar