Strani

petek, 5. februar 2010

7 rešitev kako preseči blokado pri pisanju

Vam je znan občutek, ko sedite pred praznim ekranom in kar ne veste, kaj bi izpovedali/napisali? Blokada pri pisanju prej ali slej doleti vsakega profesionalnega tekstopisca, bloggerja ali koga drugega, ki mora kontinuirano producirati določeno količino besedil.

V nadaljevanju boste spoznali 7 uporabnih tehnik, kako blokado čim prej preseči.

Tehnika #1: Na hitro preletite pretekle projekte oz. že napisana besedila
Čeprav ste prepričani, da se svojih preteklih napisanih besedil ali projektov zelo dobro spomnite, boste ob ponovnem branju kljub vsemu lahko naleteli na zamisel, frazo ali samo uporabno besedo, ki bo dala vašem pisanju nov zagon in energijo.

Tehnika #2: Najprej napišite najlažji/najzabavnejši del
Če se vam ustavi že pri izbiri naslova, naj to ne bo ovira, saj lahko sicer pred praznim ekranom sedite ure in ure. Lotite se dela besedila, za katerega že imate izoblikovane ideje, in ko boste imeli napisanih prvih nekaj vrstic (četudi zaključka) bo preostanek besedila stekel sam od sebe.

Tehnika #3: Izberite si drug prostor za pisanje
Včasih je blokada pri pisanju pogojena tudi s tem, da se pisanja vedno lotimo na isti način in na istem kraju. Tu in tam je zato dobro zamenjati delovni prostor in navdih poiskati drugje, morda na sprehodu v parku, v bližnji kavarni ali pa bo učinkovalo že to, da tekst za spremembo ne napišete na računalnik, temveč na list papirja.

Tehnika #4: Poskrbite najprej za svoje dobro razpoloženje
Če ste nejevoljni in v stresu, ker stvari ne gredo tako, kot ste si zamislili, in besede nočejo in nočejo na papir, je čas za spremembo. Zavrtite si glasbo, ki vas razveseljuje, ali počnite kaj, kar vas sprošča, predvsem pa si zapomnite, da s prisilo in nejevoljo nad samim sabo ne boste nikamor prišli. Ko si boste spet uspeli priklicati nasmešek na obraz, bo tudi pisateljska blokada izginila.

Tehnika #5: Napišite osnutek
Sprijaznite se, da vam vedno ne boste uspeli napisati besedila v prvem poskusu oz. enem zamahu. Kadar ne veste, kako bi se stvari lotili, si oblikujte osnutek, četudi se vam bo zdel zanič. Tudi, če bo iz njega uporabnih samo 10 % stvari, ste led že prebili in bo končni izdelek kljub vsemu tak, kot ste si ga zamislili.

Tehnika #6: Vzemite si odmor
Včasih, ko so naši možgani popolnoma zasičeni in imamo blokado, je najboljše, da jih razbremenimo in se osredotočimo na kaj popolnoma drugega. Razgibajte se, pospravljajte, glejte film, pojdite na sprehod ter prekinite tok misli za uro ali dve in ko se boste vrnili pred računanik, bodo vaše misli popolnoma prerojene.

Tehnika #7: Prepustite se prostemu toku misli in pisanju
Če nobena od prej naštetih tehnik v konkretnem primeru ne bo delovala, vaš rok za oddajo besedila pa se izteka, preprosto začnite pisati. Pišite karkoli, lahko tudi o svojem trenutnem počutju, vremenu … in vztrajajte približno 10 minut. Pomembno je, da tipkate in pri tem počasi vključujete svoje možgane k sodelovanju, kajti že po kratkem času boste postali dovolj osredotočeni, da se boste lahko lotili resnega dela.

Ni komentarjev:

Objavite komentar