Strani

sreda, 3. februar 2010

Kako nadgraditi besedilo, da bo zažigalo

Eden pomembnih dejavnikov, ki vpliva na učinkovitost besedila, je stil pisanja. Odlika dobrih tekstopiscev je, da se ne izgubijo v monotoni uporabi enega in istega stila, temveč ga uspešno prilagajajo glede na vrsto in namen besedila.

Veliko svežine lahko tekstom prinese premišljena uporaba poetskih figur, ki v tekstu ne smejo dominirati, saj lahko hitro zabrišejo meje med umetnostnim in neumetnostnim besedilom, ob pravilnem doziranju pa so dobrodošla popestritev in znatno povečajo privlačnost besedila.

4 elementi, s katerimi lahko poživite besedilo:

Prispodobe so figure, ki izražajo podobnost dveh elementov.
Čist kot voda.
Mehak kot žamet.
Metafore so zelo podobne prispodobam, toda med elementoma, ki sta primerjana, ni nobenih logičnih povezav, zato delujejo presenetljivo.
Spijte na dušek vse besede.
Življenje je kot škatla čokolade.
Oksimoron ali bistroumni nesmisel je besedna figura, sestavljena iz dveh izključujočih se pojmov.
Knjiga je preprosto ekskluzivna.
Prisluhnite tišini.
Sinekdoha je besedna figura, pri kateri se celota poimenuje z njenim delom. Pogosto je uporabljena tudi v vsakdanjih pogovorih, zato se bralec z njo lahko hitro poistoveti.
Z besedo širimo ideje.
Slovenec prisluhni Slovencu!
Zavedati se moramo, da je uporaba prej omenjenih metod priporočljiva v omejenem obsegu, saj besedilo ne sme biti kičasto, vsekakor pa so besedne igre v pravi meri kot popestritev teksta zelo dobrodošle.

Ni komentarjev:

Objavite komentar