Strani

ponedeljek, 16. maj 2011

Kje dobiti ideje za pisanje?

Pogosto se nam dogaja, da moramo oziroma želimo napisati določeno besedilo, vendar je naša zakladnica idej popolnoma prazna. Ta občutek se lahko sprevrže v mučenje in večurno sedenje ob praznem ekranu, lahko pa ga nemudoma spremenite v kreativni lov na ideje. Spoznali bomo 5 uporabnih načinov za pridobivanje idej, ki so lahko odlična iztočnica za vaše pisanje in jih lahko spremenite v vrhunska besedila.

5 (ne)skritih adutov

1. Spletne strani z izbrano tematiko

Ne glede na to, o čem pišemo, gotovo na spletu že obstajajo podobne vsebine bodisi v slovenščini bodisi v tujem jeziku. Nikakor ne svetujem prevajanja vsebin ali neposredne kraje posameznih delov, saj to ni v skladu ne s konceptom kreativnosti ne z avtorskimi pravicami, vsekakor pa nas bodo tuje vsebine navdale z navdihom, saj imajo drugi avtorji popolnoma drugačen slog pisanja kot mi in so glede izbrane tematiki gotovo izpostavili drugačne poudarke, kot bi jih mi, kar je lahko v veliko pomoč in navdih.

2. Pridobimo informacije od ciljnih bralcev/kupcev

Velikokrat pozabljamo na najbolj očitno pomoč in zgubljamo dragocen čas s tuhtanjem, raziskovanjem in lastnim vrednotenjem, kaj vaše ciljne kupce/bralce najbolj zanima, čeprav je pot do odgovorov bistveno lažja. Najbolj točen in neizčrpen vir informacij so ravno oni, saj najbolj vedo, kaj si želijo in vam lahko zaupajo njihova pričakovanja. Tako oboroženi z uporabnimi informacijami boste tudi besedila z lahkoto napisali.

3. Razširite gledišče

Kadar se uporno vrtimo okoli določene tematike in ne uspemo usmeriti misli v kreativnost, je po navadi eden izmed vzrokov tudi to, da smo si izbrali preozko gledišče. V pomoč je čisto preprosta vaja, ki nam pomaga, da na se na osrednjo tematiko ozremo v nekoliko drugačni luči. Pomislite na čim bolj splošne teme, ki se morda le delno dotikajo vaše izbrane tematike ter maksimalno razširite svoje gledišče na izbrano temo. Gotovo boste dobili uporabne ideje, ki vas bodo preusmerile nazaj k rdeči niti vaše naloge.

4. Lotite se teme s črno-belim pristopom

Pri pisanju marketinških besedil je dovoljena maksimalna kreativnost in ni pomembno, kako se prebijete do želenega cilja. Obstaja nešteto smernic in nasvetov za pisanje, vendar je v vsakem primeru potrebno najti lasten način in pot. Včasih je v veliko pomoč ustvarjalni princip, s pomočjo katerega osrednje izhodišče prikažemo iz dveh popolnoma različnih zornih kotov, ki si med sabo lahko celo nasprotujeta. Najboljši prodajni teksti imajo v sebi intenzivno nasprotje, ki sproža odziv in močna čustva pri široki skupini ciljnih kupcev.

5. Vprašajte za ideje koga nevtralnega

Včasih se nam najbolj briljantne ideje utrnejo, kadar se pogovarjamo z nekom nevtralnim, ki ni neposredno povezan s tematiko, o kateri pišemo. Ljudje zelo radi izražamo svoja menja in morda bo ravno mnenje vašega sodelavca ali prijatelja tisto, ki vas bo usmerilo na prave tirnice in povzročilo kreativno iskrenje idej. Odprite vse čute, opazujte okolico in se naučite prepoznavati uporabne informacije tudi tam, kjer jih na prvi pogled ne opazite.

4 komentarji:

  1. Rada preberem, kar napišete, ker se dosti s tem ukvarjam tudi sama. Vsaj v svoji glavi :) Potem moram pa še komentirati :) Če je tema "naročena" ali pa se utrne sama, se lahko o njej razpišemo na osnovi lastnih izkušenj, lastnega doživljanja, vedno pa predstavlja zunanje naravno in socialno okolje neizmiren vir informacij. Pomembno pa se mi zdi, da ne pišemo kar povprek o vsem, da imamo ravno pravšnjo mero samokritike, predvsem in najbolj pomembno pa se mi zdi, da za vsako besedo, ki jo napišemo, stojimo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Urshika iskrena hvala za ta komentar!

    Zelo dobro ste opisali celotno izkušnjo in strinjam se z vami, da je pri pisanju potrebna tudi samokritika in ustrezna usmerjenost misli, kar seveda ni vedno enostavno.

    Mene najbolj fascinira, kako drugačna se nam zdijo naša besedila, ko jih beremo npr. čez nekaj mesecev. Gotovo bi kaj spremenili, napisali drugače ali pa preprosto ne čutimo več enako, kar pa ima po drugi strani svojevrsten čar, saj nam besedila na tak način pomagajo ujeti neke unikatne trenutke, ki bi sicer odbrzeli mimo.

    Oglasite se še kaj, veselim se branja vaših misli!

    OdgovoriIzbriši
  3. Menim, da je tudi tekstopisje, kot vsaka druga storitev, stvar izkušenj in kilometrine. Ker pa je panoga dokaj nova, se vmes najde tudi kakšen pofl.

    Kot je rekel neki ruski književnik, drek vedno priplava na površje.

    OdgovoriIzbriši
  4. evo mene :) tako, kot ste, nina, napisali. malce sem šla pogledat, če imate kaj novega na strani in prebrala svoj komentar... in se začudila od kod mi te besede :)

    OdgovoriIzbriši