Strani

četrtek, 8. april 2010

Kako napisati prošnjo za delo?

Prošnja za delo oziroma prijava za delo je besedilo, s katerim se priglašamo na razpis za prosto delovno mesto. Bistveno je, da v njej kratko in zgoščeno opišemo svoje izkušnje, poudarimo svoja znanja in spretnosti ter skušamo besedilo oblikovati prepričljivo in učinkovito.

Prošnja za delo oz. prošnja za zaposlitev ima obliko uradnega dopisa in jo sestavljajo:

1. GLAVA:
 - podatki pošiljatelja (v levem zgornjem kotu),
 - kraj in datum pisanja (v desnem zgornjem kotu),
 - podatki o naslovniku (v levem zgornjem kotu pod podatki pošiljatelja).

2. JEDRNI DEL:
 - opredelitev namena (Prijava na …),
 - nagovor (Spoštovani!),
 - opis izkušenj.

3. ZAKLJUČEK:
 - poziv, naj se naslovnik na vaš dopis odzove,
 - prijazen pozdrav.

4. PRILOGE


Na konkretnem primeru si lahko ogledate obliko prošnje za delo ter kako napisati učinkovito vsebino (kliknite na sliko za povečavo).




Če potrebujete pomoč pri pisanju prošnje za delo, vam je na voljo enodnevni online tečaj PISANJE ŽIVLJENJEPISA IN PROŠNJE ZA DELO, kjer boste prejeli konkretne primere prošenj, vaš izdelek pa bo tudi strokovno pregledan, korigiran in lektoriran.

9 komentarjev:

  1. Praktična novica, saj lahko delodajalci v veliki meri na razgovor povabijo ravno tiste osebe, ki so poslale pravilno uradno napisane in urejene prošnje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je, kajti prošnja oz. prijava za delo predstavlja prvi stik z bodočim delodajalcem in z njo definitivno poveste tudi nekaj o sebi. Učinkovito napisana prošnja je gotovo dobra popotnica in vstopnica na razgovor.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za tole. Na internetu se ne najde to tako pogosto, ima pa izredno velik pomen, da je prošnja napisana pravilno, zato pa so potrebna dobra navodila. Že, če se veliko ljudi prijavi za neko delovno mesto, delodajalci lahko selekcijo naredijo že samo z izločanjem slabo in nepravilno napisanimi prošnjami, saj nenazadnje tudi to veliko pove o človeku.

    OdgovoriIzbriši
  4. nina, odlično :) ewo, zmeri ko rabim kako zadevo za napisat, jo najdem tule :) hvala, lepo bodi, ajdi

    OdgovoriIzbriši
  5. še dobro da sem v šoli moral narediti prijavo in življenjepis za oceno tako da sem si te stvari dobro zapomnil je pa res dober članek

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja, to je res dobra prošnja. Ampak me pa zanima za tiste ljudi, ki imajo bolezen/niso popolnoma zdravi, kam naj napišejo, da imajo ta pa ta problem z zdravjem in da ne smejo delati par reči? Npr.: dvigovati. Kje naj sploh napišejo?
    Jaz še nisem zasledila kakršne koli prošnje (na internetu). Če pa kdo ve, pa mi prosim naj napiše. Zelo bi bila vesela ali pa če doda kakšen vir/link kakršne prošnje.

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala, res mi je pomagalo :-)

    OdgovoriIzbriši