Strani

ponedeljek, 29. marec 2010

Smernice za lažjo orientacijo v svetu blogov


Blogi so se začeli pojavljati v sredini 90-ih let in ime zanje se je razvilo iz prvotne besedne zveze „web logs“ (slov. spletni dnevnik), ki se je začela zapisovati kot „weblogs“ in se naposled razvila v okrajšavo „blogs“. Sprva so bili popularni le med ozko skupino navdušencev nad internetom, ki so na ta način dnevno delili informacije s prijatelji in naključnimi bralci. Blogi so bili torej namenjeni objavljanju slik, video posnetkov, individualnih razmišljanj in opažanj.

Do sedaj so se blogi razvili v mogočno marketinško orodje, komunikacijski medij in prostor za kontinuirano objavljanje novic. Blog danes ni več izključno spletni dnevnik, ampak je interaktivno orodje, saj omogoča komentiranje, izmenjavo informacij, spremljanje novic, beleženje mnenj uporabnikov in mnogo več.

Za boljšo orientacijo v svetu blogov prilagam razlago najpogostejših pojmov, s katerimi se ob uporabi bogov srečujete in ste morda za katero izmed njih zmedeni, kaj pravzaprav pomenijo:

Atom: Orodje, ki izpisuje sveže novice, na katere ste na spletnih mestih prijavljeni (alternativa orodju RSS).
Blogroll (Blogrola)*: Seznam blogov, ki jih priporoča ustvarjalec obstoječega bloga.
Blogosphere (Blogosfera)*: Celotna blogerska skupnost; vsi obstoječi blogi znotraj enega ponudnika storitve.
Moblog: Skovanka iz besede „mobile“ in „blog“. Uveljavljena je za bloge, kjer je večina prispevkov poslana in objavljena preko mobilnega telefona. Pogosto gre pravzaprav za fotobloge.
Post: Prispevek objavljen na blogu.
RSS: Okrajšava za Really Simple Syndication; gre za orodje, ki kontinuirano izpisuje sveže novice, na katere ste prijavljeni na različnih spletnih mestih.
Following (Spremljanje)*: Na blogih, kjer je funkcija omogočena, se lahko prijavite kot spremljevalci in na vaši delovni tabli v bloggerju se bodo izpisovale novice, ki so na novo objavljene na blogih, ki jih spremljate.

* zasilni slovenski prevod, ki še ni ustaljen ne normiran

Ni komentarjev:

Objavite komentar