Strani

torek, 17. avgust 2010

kako napisati dober govor? (3. del)

Pri pisanju govora se je potrebno odločiti, kakšen pristop boste ubrali, zato se bomo ustavili pri nekaterih uporabnih smernicah, ki vam lahko olajšajo proces pisanja.

Humor v govoru

Uporaba humorja je v prvi vrsti odvisna od tematike vašega govora, vendar je razen v izrednih primerih, kjer gre za govore s specifično tematiko, zelo dobrodošla. Smeh nedvomno odpira vrata in če boste uspeli vaše poslušalce nasmejati, jih boste hitro dobili na svojo stran. Pri humorju je zelo pomembno, da ga v govor vključite spontano in se ob pripovedovanju dobro počutite ter posledično vživite, saj sicer vsebin ne boste podali v pravi luči. Pri tem je podobno kot pri pripovedovanju vicev – bolj kot sama vsebina „zažge“ način pripovedovanja. V primeru, da se v vlogi govorca s humorističnimi dodatki ne počutite dobro, tovrstne vložke raje izpustite, kot da bi jih pripovedovali prisiljeno.

Formalen ali neformalen način govora

Večkrat smo že poudarili, da se moramo pri pisanju besedil, ki bodo govorjena, zavedati nekaterih pomembnih razlik. Ena izmed njih je tudi premislek o izbiri formalnega oziroma neformalnega načina pripovedovanja. V pisanem besedilu nas omejujejo slovnična pravila in raba tako imenovanega zbornega (slovnično pravilnega) jezika, zato je treba pri pisanju besedil za govor ta pravila zavestno odklopiti. Besedilo govora med pisanjem večkrat preberite naglas in ga prilagodite tako, da bo čim bolj podobno spontanemu pripovedovanju. Če vam situacija dopušča, se približajte neformalnemu načinu govorjenja, saj se boste na ta način publike mnogo bolj dotaknili in se z njo povezali.

Za konec pa še eno zlato pravilo: pri pisanju govora uporabljajte kratke stavke in v besedilu pustite prostor za premore. Zapomnite si, da je besedilo za govor "živo besedilo", zato ga na podlagi glasne vaje čim bolj prilagodite, da bo bliže govorjenemu kot napisanemu besedilu. Na ta način boste kljub morebitnemu branju govora prepričljivi in boste publiki vsebine podali jasno ter učinkovito.

Ni komentarjev:

Objavite komentar