Strani

četrtek, 5. avgust 2010

Palindromi slovenskega jezika

Palindromi so besede oziroma stavki, ki imajo isti ali drug pomen, če se berejo naprej ali nazaj. Veliko se vas verjetno še iz šolskih dni spomni znanega primera palindroma perica reže raci rep, verjetno pa boste presenečeni nad podatkom, da je v slovenskem jeziku zabeleženih kar 1151 palindromov, ki so zbrani in prosto dostopni v spletni zbirki Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in si jih lahko ogledate s klikom na povezavo Palindromi.

Nekateri palindromi v obliki stavkov so sicer nekoliko nenavadni, vendar lahko tu in tam najdete tudi kaj uporabnega za pisanje besedil. Naleteli boste namreč na množico besed, grajenih na poseben način, ki imajo poleg površinskega sporočila še oblikovno razsežnost, zato jih lahko zelo učinovito uporabite npr. pri oglasnih ali marketinških besedilih.

Pri copywritingu je včasih treba biti zelo drzen in tukaj je še eden izmed načinov, ki lahko zaneti vašo domišljijo. Naslednjič, ko boste pisali, bo morda kakšna naključna beseda kot npr. NEŽEN dobila popolnoma novo razsežnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar